No niin FH2-koe Kalajoella on käyty ja selitysten vuoro...

Aamulla lähdettiin ajamaan klo 8 Oulusta kohti Kalajokea ja perillä Kalajoen Shellillä oltiin hiukan 9.30 jälestä. Jännitys pisti mahan sekaisin ja heti rokotusten tarkastamisen ja kilpailukirjan luovuttamisen jälkeen sainkin rynnätä Shellin vessaan :oops: . Koiria ruvettiin tarkastamaan klo 10 aikoihin, ja Pessin kohdalla se sujui perinteisen hyvin, siru löytyi ja juoksutkin pysyivät kohduttomalla koiralla pois :) . Kokeessa oli yhteensä 6 koiraa, 1-luokassa pk.collie, lk.collie ja sakemanni, 2-luokassa Pessin lisäksi suursnautseri ja malinois. Jälki arvonnassa meille osui jälki nro 5, eli pitkä odotus oli edessä. Tässä vaiheessa jo aavisti n pahaa, koska jo aamusta sää oli erittäin helteinen.

Kaikki kokeessa olleet pellot olivat hyväkuntoisia, ja niissä oli n. 10 cm korkea heinä, joten peltojen suhteen olosuhteet olivat otolliset. Ensin jäljestivät 1-luokan koirat, siellä tulikin vain 1 koulari, sakemannille pistein 85. Molemmat colliet harhautuivat jäljeltä liiaksi ja niiden suoritukset keskeytettiin. 2-luokassa ensin jäljesti suursnautseri, joka myös keskeytettiin.

Sitten olikin mun ja Pessin vuoro. Lämmintä oli tässä vaiheessa jo varmasti reilusti yli 20 astetta ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Pessi on aika kuumanherkkä koira ja läähätti jo jäljelle lähdettäessä kovasti, vaikka oli autossa ollut ristivedossa ja märän, kylmän pyyhkeen päällä maaten. Ilmoittautuminen hoidettiin kunnialla läpi ja vein Pessin paalulle. Odotin jonkun aikaa, jotta Pessille tuli "The ilme" ,joka osoittaa, sen keskittyvän ja saaneen hajun jäljestä ja sitten annoin "Jälki"-käskyn. Jostain syystä Pee lähti paalulta poikittamaan vinosti vasemmalle, ja ehdin jo miettiä, että tässäkö tää nyt oli. No, Pessi onneks korjasi heti takaisin jäljelle ja lähti toodeella hitaasti etenemään jäljellä. Ei mennyt kauaakaan, kun kuumuudesta johtuen Pessi rupesi läähättämään ja tiesin, että nyt tulee ongelmia, Kuosmasen sanoin "yritäppä itse hengittää suun kautta ja käyttää hajuaistia yhtä aikaa" (kokeilkaa, se ei oikeasti onnistu). Pessi kuitenkin eteni suoraan ja välillä otti hajua maasta, pää oli mun mielestä kuitenkin koko ajan turhan ylhäällä. Ensimmäinen esine tuli ja meni, Pessi merkkasi sen, mutta jostain syystä jätti ilmaisematta (asia mitä se ei ole tehnyt pitkään aikaan) ja koska esine oli niin pieni en minäkään voinu vaikuttaa siihen ilmaisuun millään lailla, kun en nähny, Damned :lol: . Eka suora oli tosi pitkä, mutta Pessi eteni rauhallisesti, kunnes tuli piikkikulma oikealle. Pessi meni eka kulmasta hieman yli ja yritti ensin selvittää sen suorakulmana oikealle, mutta totesi ettei se siellä mene, sitten ilmeisesti tuuli nakkasi hajua hieman vasemmalle ja Pessi lähti etenemään sinne, mutta näin siitä ettei ole ollenkaan jäljellä. Valitettavasti liinanmitta tuli äkkiä täyteen ja tuomari käski mua seuraamaan koiraa ja niin sitä oltiin pois jäljeltä molemmat, siihenpä se meidän suoritus sitten keskeytettiin. Saatiin kuitenkin ajaa jälki loppuun, toisessa piikissä oli ongelmaa kanssa, mutta ei niin pahasti kuin ekassa. Toisen esineen Pessi yritti kanssa ylittää, mutta onneksi olin sen verran lähellä sitä ja huomasin asian, joten palautin Pessin takaisin esineelle. Sen jälkeen esineillä ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Luulen, että jos olisimme voineet jatkaa kisasuoritusta niin Pessi olisi jättänyt kaikki esineet ilmaisematta, kun siitä ei huomautettu eka kerrallakaan, nyt onneksi pääsin asiasta muistuttamaan niin meillä ei toivottavasti jatkossa ole esineongelmaa. Muut kulmat meni aika hyvin, muutamassa Pessi meni kulmasta hiukan yli, mutta löysi jäljen aika nopeasti. Kaarros meni hienosti, siitä olen oikein iloinen. Pessi jaksoi jäljen loppuun sinnikkäästi, kuumasta ilmasta huolimatta, esineillä huomasi kuinka väsynyt se oli, selvästi vaati pidemmän ajan kuin normaalisti jatkaakseen jälkeä.

Viimeisenä koirakkona oli se malinois ohjaajansa kanssa, ja he saivat koularin FH2 pistein 80.

Rankka päivä takana ja iho palanut karrelle. Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen, kokemusta rikkaampia ollaan taas ja nyt tietää mitä treenataan jatkossa ja mitä ei tarvi kauheasti kertailla. Kiitos myös Annelille, Markulle ja Samille vinkeistä jatkon suhteen.